3 czekoladowe desery z kuchni francuskiej

0
1353
3 czekoladowe desery z kuchni francuskiej

Francuskie desery czekoladowe trafiają w gusta wielu miłośników słodyczy. Ich samodzielne przygotowanie nie musi być trudne – wystarczą odpowiednie składniki i trzymanie się sprawdzonego przepisu. Oto 3 propozycje, które podbiją serce niejednego smakosza.

Mus czekoladowy

Przygotowanie musu czekoladowego jest znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać. Wystarczy czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie dodać do niej posiekane masło i mieszać do momentu połączenia się składników. Oddzielone od białek żółtka należy pojedynczo dodawać do powstałej masy, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym należy wsypać cukier puder i całość ponownie wymieszać. Kolejnym krokiem jest połączenie mieszaniny z pianą ubitą z białek. Gotowy mus, przełożony do szklanek lub salaterek, powinno się schładzać w lodówce przez przynajmniej godzinę. Szczegółowe wskazówki, jak wykonać ten deser znajdują się na stronie: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/.

Suflet czekoladowy

W przypadku sufletu niezwykle ważne jest odpowiednie ubicie jajek z cukrem pudrem przez 10 minut – tak, aby uzyskać bardzo puszystą masę, do której, ciągle mieszając, należy dodać przez sitko mąkę. Następnie do masy powinno się stopniowo dodawać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę mocno gorzką 80% E.Wedel z masłem, pamiętając o ciągłym, delikatnym mieszaniu. Gotową masę należy odstawić na 5 minut, po czym przełożyć do posmarowanych masłem foremek. Po około 7 minutach pieczenia w temperaturze 200 stopniu, suflety są gotowe.

Crêpes

Crêpes to idealny pomysł nie tylko na sycący deser, ale również słodkie śniadanie lub przekąskę do pracy. Przygotowanie rozpoczyna się od ciasta na naleśniki – do dwóch misek należy dodać po szklance mąki, 2/3 szklanki wody i 3 jajka. Dodatkowo, w jednej misce powinny znaleźć się 2/3 szklanki mleka i aromat pomarańczowy, a w drugiej – szklanka mleka i 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel. Do każdej z misek należy dodać również po 3 łyżki rozpuszczonego masła, a następnie zawartość należy zmiksować i odstawić na 30 minut do lodówki. W międzyczasie można zająć się farszem – do wersji czekoladowej wystarczy wymieszać serek Ricotta z miodem i doprawić cynamonem i wanilią, natomiast w przypadku pomarańczowych crêpes należy utrzeć masło z wystudzoną mieszaniną powstałą z posiekanych orzechów, mleka, cukru i kakao. Usmażone i posmarowane farszem naleśniki można posypać starą czekoladą. Przepyszny deser lub śniadanie jest już gotowe!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here