Pyszna roladka z łososia wędzonego – poznaj prosty przepis!

0
143
Pyszna roladka z łososia wędzonego – poznaj prosty przepis!

Łosoś to bardzo zdrowa ryba, której mięso jest źródłem kwasów Omega-3, witamin i minerałów. Warto więc uwzględnić ją w naszym jadłospisie. Do tego łosoś jest pyszny, a jego piękny, pomarańczowy kolor sprawia, że każde danie z nim przyrządzone wygląda efektownie. Sprawdzi się jako przystawka podczas imprezy czy samodzielne danie na śniadanie lub kolację. Poznaj przepis, który może być inspiracją do tworzenia własnych, pysznych roladek.

Łosoś w roli głównej

Pomysłem na zachwycające, bardzo szybkie danie jest roladka, której główną bazę stanowi łosoś wędzony. W tym przepisie w plastry ryby zawijamy ulubione składniki. Warto wybrać więc taką, która zawiera dużo cennych kwasów Omega-3, na przykład sprawdzonego łososia MOWI. Wystarczy przygotować kilka ulubionych składników – serek kanapkowy, koperek lub szczypiorek, trochę przypraw i oczywiście łososia. Możemy również dodać pokrojone kapary lub oliwki dla zaostrzenia smaku. Wykonanie jest bardzo proste. Rozkładamy plastry ryby, które smarujemy serkiem. Na nich układamy dodatki oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na końcu całość zwijamy w roladkę i kroimy na mniejsze części. Przed podaniem można włożyć ją do lodówki, dzięki czemu będzie bardziej zwarta. Kawałki rolady układamy na talerzu i ozdabiamy ćwiartkami cytryny, którymi później możemy skropić przystawkę. Do tego dania rewelacyjnie będą pasować kromki ulubionego, grillowanego pieczywa.

Łosoś w roli farszu

Możemy również odwrócić role i zawinąć rybę w plastry grillowanej cukinii lub tortillę. Łosoś wędzony będzie świetnie komponował się tu na przykład z papryką i ogórkiem. Przygotowujemy wszystko analogicznie do głównego przepisu. Bazę smarujemy serkiem kanapkowym lub gęstym sosem czosnkowym, a na niej układamy ulubione warzywa, zioła, przyprawy i łososia. Całość zwijamy w rulon i zabezpieczony przed rozwinięciem, umieszczamy w lodówce. Po schłodzeniu kroimy roladkę na mniejsze części i układamy na liściach sałaty. Warto skropić przystawkę sokiem z cytryny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here